Website Survey

Świąteczne ciasta

Witam prawie świątecznie :)
Powoli staje się tradycją że przed świętami nie piszę o Tarocie tylko zamieniam ten blog w kuchnię :) Tym razem chciałam podzielić się z Wami pomysłami na niezbyt tradycyjne wypieki. Te święta są wyjątkowo późno więc pomyślałam że może lekki powiew lata nie zaszkodzi i oprócz mazurków tort truskawkowy z bitą śmietaną może sprawi smakowitą radość. Ten torcik zrobiłam niedawno na swoje urodziny i tak smakował, że dostałam zamówienie od rodziny na święta. Pierwsze truskawki właśnie się pojawiły po 14zł za kg Na święta można sobie pozwolić :)
Tort truskawkowy
(Biszkopt warto upiec dzień wcześniej, ponieważ na drugi dzień łatwiej go przekroić.)tort truskawkowy
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, spód wyłożyć wysmarowanym papierem do pieczenia po to aby łatwiej było wyjąć biszkopt.
Składniki ; Na tę proporcję tortownica o śr 26cm
8 jajek, 8 łyżek przesianej mąki, 8 łyżek cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

Sposób wykonania
Zmiksować żółtka cukrem aż staną się gładką masą bez wyczuwalnych kryształków cukru. Uwaga dla początkujących; po ubiciu żółtek dokładnie umyć i osuszyć mieszadła bo nawet najmniejszy ślad żółtka uniemożliwi ubicie białek. Ubić pianę z białek, pod koniec dodać szczyptę soli (piana musi być na tyle sztywna że nie można jej wylać z naczynia). Dodajemy do piany żółtka, delikatnie mieszając a potem przesianą mąkę z proszkiem. Całość bardzo delikatnie i dokładnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika ok. 170 stopni, piec ok. pół godziny w zależności od piekarnika. Kiedy ciasto się piecze trzeba zrobić nasączenie do tortu z 1,5 szklanki wody, ok. 2-3 łyżek cukru i zapachu arakowego, następnie zagotować. Wystudzony tort kroimy ostrym nożem na pół, następnie układamy na dwóch talerzach przekrojoną stroną do góry. Polewamy chłodnym nasączeniem .
Krem
Ok. 80dag świeżych truskawek, 2,5  łyżki żelatyny, 1/2 opakowania cukru waniliowego, ok. 3-4 łyżek cukru,3 pojemniki po 180g śmietanki 30%
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody w ok. pół szklanki, studzimy i dodajemy pokrojone truskawki. Całość miksujemy z 2 łyżkami cukru. Można je delikatnie miksować żeby pozostały wyczuwalne kawałki. W drugiej kolejności ubijamy śmietankę, na koniec dodajemy cukier waniliowy i 2 łyżki zwykłego cukru. Kiedy śmietanka jest już ubita małymi porcjami dodajemy mus truskawkowy cały czas miksując. Zmiksowany krem wstawimy do lodówki. Ilość cukru jest dowolna, zależy od indywidualnych upodobań, pierwszy raz dobrze jest próbować :) w trakcie miksowania. Kiedy krem stężeje przekładamy tort , smarujemy wierzch i boki dekorując pozostawionymi truskawkami i resztką musu z żelatyną. Dekoracja dowolna:)
Efekt murowany, smak i kolor wyśmienity, polecam.
Przepis na oryginalny sernik
Trochę nietypowy sernik ale bardzo dobry i długo utrzymujący świeżość. Można więc upiec go wcześniej niż inne ciasta. Przepis mam od mojej przyjaciółki Tereski,dziękuję Tereniu :)
Składniki ciemnej warstwy
3 jajka, 1i1/2 szkl. cukru, 3/4szkl.zimnej wody, 2szklanki mąki pszennej, 1masło roślinne lub zwykłe 3 łyżki kakao, 2łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób wykonania ciemnej warstwy;
Masło, cukier, wodę i kakao gotować 10 minut. Ostudzić , dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i na koniec dodać pianę. Piec w 180stopniach ok. godz. Do piany dobrze jest dodać szczyptę soli, lepiej się ubije i ciasto lepiej urośnie.
Warstwa serowa
1 kg zmielonego białego sera, masło zwykłe lub roślinne, 4jajka, 1i1/2 szkl.cukru,1 łyżka kaszy manny,1i1/2 budyniu waniliowego, ulubiony zapach, można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową, brzoskwinie z puszki osączone, pokrojone i oprószone mąką.
Sposób wykonania;
M
asło, cukier i żółtka dokładnie utrzeć , potem dodać ser, kaszę i budyń. Następnie ubitą pianę z białek, zapach i bakalie lub owoce. Upieczone ciemne ciasto przekroić na dwie części. Jedną część ułożyć na blasze i wlać na nią połowę masy serowej, następnie znów ciemne ciasto i resztę sera. Ciasto piec 45minut .Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.
Błyskawiczny mazurek

Składniki:

Opakowanie wafli, 1 puszka masy krówkowej (ok.400g), 200g orzechów laskowych
Na ten mazurek wystarczą wafle i masa krówkowa z dodatkiem uprażonych orzeszków. Orzechy laskowe pokroić na drobne kawałki i uprażyć na suchej patelni mieszając aby się nie przypaliły. Masę krówkową rozsmarować na waflu, posypać orzeszkami i przycisnąć kolejnym i znów masa, orzeszki i następny….. Można zrobić kilka warstw a ostatnią polać masą krówkową lub polewą czekoladową i posypać uprażonymi migdałami lub orzeszkami albo jednym i drugim, inwencja własna mile widziana :)

Życzę wszystkim udanych wypieków i serdecznie pozdrawiam:)

Mozna sledzic odpowiedzi przez RSS 2.0. Mozna zostawic odpowiedz, albo sledzic z wlasnej strony.
Wyslij odpowiedz

XHTML: Mozesz uzywac tagow: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cynkowanie galwaniczne
Improve Your Life, Go The myEASY Way™