Witajcie zapracowane Mróweczki 🙂
Jak zwykle przed świętami postanowiłam zaproponować coś smacznego; makowiec, sernik, mazurek, tort, kruche ciasteczka już tu były więc dziś będzie coś nowego.
Pierwszą propozycją jest błyskawiczny piernik mojej przyjaciółki Ani. Nie potrzeba go robić miesiąc przed świętami, wystarczy nawet w przeddzień i będzie dobry- tak zapewniła mnie Anusia.
Gotowany piernik
Składniki;
1 kostka masła lub margaryny, ½ szklanki miodu, 1szklanka cukru,1 łyżeczka przyprawy do pierników, 4jajka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania;
Masło, miód, cukier i przyprawę do pierników gotować na małym ogniu ok. 20min często mieszając. Odstawić do lekkiego przestygnięcia a w tym czasie ubić pianę i dodać żółtka. Do ciepłej ugotowanej masy ( nie gorącej) dodać ubitą pianę z żółtkami, zmiksować, następnie kolejno dodawać przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia i wszystko ubić. Ciepłą jeszcze masę przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do ciepłego piekarnika. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 50 minut. Sprawdzić po 40minutach patyczkiem czy dobre.
Błyskawiczny piernik – wspaniały wilgotny, łatwy do zrobienia, nadaje się od razu do jedzenia, nie musi leżakować.
Składniki nr.1; 1 szklanka mleka,1/2 masła lub margaryny, 3łyżki miodu, 1 szklanka cukru, paczka przyprawy do pierników, 1 łyżeczka cynamonu.
Składniki nr 2
2 szklanki mąki, 3jajka, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka sody, bakalie.
Sposób przygotowania;
Zagotować składniki z pierwszej części przepisu, po ostygnięciu masy dodać żółtka, mąkę z sodą, kakao,bakalie i pianę z białek. Wstawić do 180 stopni na 60 minut.
Ciasto budyniowo-mandarynkowe proporcja na średniej wielkości tortownicę- ok. 26cm.
Składniki na kruchy spód;
250g mąki, 100g masła,3/4 szklanki cukru- pudru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1jajko lub 1jajko i 1 żółtko.
Na ciasto;
3 małe puszki mandarynek w zalewie, ½ litra mleka, 200g cukru, 2 torebki budyniu waniliowego, 3 kubki tłustej, gęstej śmietany po ok. 200g każda, 1 torebka czerwonej galaretki, torebka migdałów w płatkach.
Sposób przygotowania;
Zagnieść kruche ciasto i wyłożyć dno tortownicy, wylepić także wysokie brzegi na około 3cm. Spód nakłuć widelcem i odstawić do lodówki. Zagotować mleko z cukrem dodać wymieszany z połową szklanki zimnego mleka budyń, zagotować. Do budyniowej masy dodać śmietanę, wymieszać i natychmiast wlać do tortownicy. Wygładzić ciasto i poukładać na nim mandarynki, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 70min.
W międzyczasie, lub następnego dnia rozpuścić galaretkę w mniejszej ilości wody (można dodać zamiast wody zalewę z mandarynek) i zalać tężejącą galaretką schłodzone ciasto. Kiedy stężeje posypać uprażonymi płatkami migdałowymi brzegi ciasta.
Błyskawiczne słodkie kulki Nigelli – chrupiący deser, który uwielbiają dzieci i dorośli. Jeśli go nie znasz zapraszam do przepisu.
Składniki;
4 batony Mars, 55g masła, ok. 2,5 szklanek płatków kukurydzianych (na święta lepiej zrobić z podwójnej porcji ).
Do metalowego garnka włożyć masło i połamane batony. Cały czas mieszać aż powstanie gładka masa , do niej wsypać płatki. Dokładnie wymieszać i wkładać do papierowych foremek. Jeśli akurat nie macie ich można formować łyżeczką kulki i układać na pergaminie lub talerzu. Na koniec wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Życzę Wam udanych wypieków 🙂
Wesołych Świąt! 🙂
Dziękuję 🙂 i wzajemnie, radosnych i cieplutkich, rodzinnych Świąt Natali 🙂