Website Survey

Świąteczne ciasta i ciasteczka

Witajcie zapracowane Mróweczki :)

Jak zwykle przed świętami postanowiłam zaproponować coś  smacznego;  makowiec, sernik, mazurek, tort, kruche ciasteczka już tu były więc dziś będzie coś nowego.

Pierwszą propozycją jest błyskawiczny piernik mojej przyjaciółki Ani. Nie potrzeba go robić miesiąc przed świętami, wystarczy nawet w przeddzień i będzie dobry- tak zapewniła mnie Anusia.

Gotowany piernik

Składniki;

1 kostka masła lub margaryny, ½ szklanki miodu, 1szklanka cukru,1 łyżeczka przyprawy do pierników, 4jajka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania;

Masło, miód, cukier i przyprawę do pierników gotować na małym ogniu ok. 20min często mieszając. Odstawić do lekkiego przestygnięcia a w tym czasie ubić pianę i dodać żółtka. Do ciepłej ugotowanej masy ( nie gorącej) dodać ubitą pianę z żółtkami, zmiksować, następnie kolejno dodawać  przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia i wszystko ubić. Ciepłą jeszcze masę przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do ciepłego piekarnika. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 50 minut. Sprawdzić po 40minutach patyczkiem czy dobre.

błyskawiczny piernikBłyskawiczny piernik – wspaniały wilgotny, łatwy do zrobienia, nadaje się od razu do jedzenia, nie musi leżakować.

Składniki nr.1; 1 szklanka mleka,1/2 masła lub margaryny, 3łyżki miodu, 1 szklanka cukru, paczka przyprawy do pierników, 1 łyżeczka cynamonu.

Składniki nr 2

2 szklanki mąki, 3jajka, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka sody, bakalie.

Sposób przygotowania;

Zagotować składniki z pierwszej części przepisu, po ostygnięciu masy dodać żółtka, mąkę z sodą, kakao,bakalie i pianę z białek. Wstawić do 180 stopni na 60 minut.

Ciasto budyniowo-mandarynkowe proporcja na średniej wielkości tortownicę- ok. 26cm.ciasto budyniowo-mandarynkowe

Składniki na kruchy spód;

250g mąki, 100g masła,3/4 szklanki cukru- pudru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1jajko lub 1jajko i 1 żółtko.

Na ciasto;

3 małe puszki mandarynek w zalewie, ½ litra mleka, 200g cukru, 2 torebki budyniu waniliowego, 3 kubki tłustej, gęstej  śmietany po ok. 200g każda, 1 torebka czerwonej galaretki, torebka migdałów w płatkach.

Sposób przygotowania;

Zagnieść kruche ciasto i wyłożyć dno tortownicy, wylepić także wysokie brzegi na około 3cm. Spód nakłuć widelcem i odstawić do lodówki. Zagotować mleko z cukrem dodać wymieszany z połową szklanki zimnego mleka  budyń, zagotować. Do budyniowej masy dodać  śmietanę, wymieszać i natychmiast wlać do tortownicy. Wygładzić ciasto i poukładać na nim mandarynki, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 70min.

W międzyczasie, lub następnego dnia rozpuścić galaretkę w mniejszej ilości wody (można dodać zamiast wody zalewę  z mandarynek) i  zalać tężejącą  galaretką schłodzone ciasto. Kiedy stężeje posypać uprażonymi płatkami migdałowymi brzegi ciasta.

kulki NigelliBłyskawiczne słodkie kulki Nigelli – chrupiący deser, który uwielbiają dzieci i dorośli. Jeśli go nie znasz zapraszam do przepisu.

Składniki;

4 batony Mars, 55g masła, ok. 2,5 szklanek płatków kukurydzianych (na święta lepiej zrobić z podwójnej porcji ).

Do metalowego garnka włożyć masło i połamane batony. Cały czas mieszać aż powstanie gładka masa , do niej wsypać płatki. Dokładnie wymieszać i wkładać do papierowych foremek. Jeśli akurat nie macie ich można formować łyżeczką kulki i układać na pergaminie lub talerzu. Na koniec wstawić na kilkanaście minut do lodówki.

Życzę Wam udanych wypieków :)

Mozna sledzic odpowiedzi przez RSS 2.0. Mozna zostawic odpowiedz, albo sledzic z wlasnej strony.
2 Responses
Wyslij odpowiedz

XHTML: Mozesz uzywac tagow: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cynkowanie galwaniczne
Improve Your Life, Go The myEASY Way™