Website Survey

Świąteczne ciasta i ciasteczka

Witajcie Kochani :)

Jak przed każdymi świętami tak i teraz zaproponuję kilka przepisów, które mogą się przydać. Zapraszam do czytania i próbowania :)

Cytrynowy makowiec

Ciasto: 30dag mąki, 30dag cukru, 18dag masła lub margaryny,6 jajek, skórka i sok z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa makowa : 30dag maku, 3 jajka, szklanka cukru-pudru, cukier waniliowy, olejek migdałowy.

Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy zmielić. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mak i aromaty, pianę z białek i lekko wymieszać.

Utrzeć masło z cukrem i żółtkami do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywną pianę. Połowę ciasta wylać do tortownicy, ułożyć warstwę maku a potem drugą część ciasta. Wstawić do średnio gorącego piekarnika na ok.40-50 minut.

Ciasto chałwa –przepis dostałam od mojej przyjaciółki Agnieszki (wypróbowany i dobry)

Ciasto: 6 jajek, szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 budynie czekoladowe bez cukru,

Krem: 2 budynie waniliowe bez cukru, 3 szklanki mleka, kostka margaryny,35-40dag chałwy.

Sposób wykonania:

Ubić mocno białka, do sztywnej piany dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut. Po ostudzeniu przekroić na połowę.

Masa: Ugotować budynie, ostudzić, utrzeć z margaryną i chałwą. Przełożyć nią ciasto i jego wierzch. Posypać  startą czekoladą.

Kulki kokosowe

Składniki: ½ szklanki wody, 1 szklanka cukru,1 kostka masła, 8wafli ,300g mleka w proszku, 200g wiórków kokosowych, 100g sparzonych i obranych migdałów.

Sposób wykonania: zagotować wodę, dodać cukier i wymieszać aby się rozpuścił. Rozpuścić masło i ostudzone dodać do pokruszonych wafli, kolejno dodać  wodę z cukrem, mleko w proszku i 100g wiórków. Odstawić masę na 30min do lodówki. Z ostudzonej masy formować kulki i obtaczać w wiórkach. Jeśli chcecie możecie do środka każdej kulki włożyć jeden migdał uprzednio sparzony i obrany ze skórki albo orzeszek. Kulki trzeba przechowywać w lodówce.

Rożki waflowe.

Składniki: 1 margaryna,ok.20 łyżek mleka w proszku, 15 łyżek cukru-pudru, olejek migdałowy, 4 duże wafle pokrojone na 10cm kwadraty,posypka albo starta czekolada, migdały w płatkach lub starte orzechy.

Sposób wykonania: margarynę utrzeć z cukrem, dodać mleko i olejek. Wafle pokroić na 10 cm kwadraty i układać na garnku z wrzącą wodą przykrytym ściereczką lub gazą. Kiedy wafle staną się miękkie formować po skosie rożki. Do rożka szprycą lub łyżeczką wkładać masę i wierzch obtaczać w posypce, orzeszkach, migdałach lub startej czekoladzie.

Mozna sledzic odpowiedzi przez RSS 2.0. Mozna zostawic odpowiedz, albo sledzic z wlasnej strony.
Wyslij odpowiedz

XHTML: Mozesz uzywac tagow: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cynkowanie galwaniczne
Improve Your Life, Go The myEASY Way™