
serce z czekolady
Witajcie Kochani 🙂
Z okazji zbliżających się Walentynek życzę Wam wszystkim duuużo miłości i ciepła, przytulam wszystkich którzy są samotni i życzę im aby w najbliższym czasie spotkali na swojej drodze wspaniałą osobę, wartą miłości.
Test na miłość, który niedawno powstał to także prezent walentynkowy dla Was moi Kochani 🙂
Czy wiecie że genezą dzisiejszych Walentynek było święto italskie i rzymskie obchodzone w czasach głębokiej starożytności do ok. IV w naszej ery? Nazywało się Luperkalia, na cześć Fauna inaczej Luperkusa, obchodzono je w jaskini Luperkal, w której wg. mitu wilczyca wykarmiła braci bliźniaczych Remusa i Romulusa założycieli Rzymu. Starożytni Rzymianie obchodzili swoje święto dzień po naszych Walentynkach, było to święto oczyszczenia i płodności.
Według „Słownika mitów i tradycji kultury” Władysława Kopalińskiego na świecie obyczaj walentynkowy najlepiej przyjął się od 1476r w krajach anglosaskich. Na Wyspach Brytyjskich wierzono, że w połowie lutego ptaki zaczynają kojarzyć się w pary co sprzyja zwyczajom walentynkowym. I właśnie tam powstał obyczaj wysyłania kartek z wyznaniami i zapewnieniami o ciepłych uczuciach sympatyzujących ze sobą ludzi. W Polsce Św. Walenty jako patron epileptyków i chorych psychicznie na przestrzeni dziejów kojarzył się wyłącznie z tajemniczą i budzącą strach chorobą. Dziś dzień Św. Walentego kojarzy nam się wyłącznie z miłością i miłym klimatem. Wielu ludzi neguje to święto mówiąc że to wymysł zachodu i powód do kupowania zbędnych gadżetów. Według mnie każdy powód jest dobry aby okazać drugiemu człowiekowi serdeczność, sympatię, dobroć, czułość i miłość. Wiecznie zabiegani, zestresowani pogrążeni w nawale codziennych obowiązków zapominamy o okazywaniu sobie miłości czy choćby zwykłej życzliwości i sympatii. Zawsze zdumiewa mnie moment kiedy okazując komuś sympatię, czułość czy dobroć spotykam się czasem z nieufnością i zakłopotaniem tej osoby, bowiem niestety normą w naszym świecie stała się obojętność. Może pora by to wreszcie zmienić? Ponieważ nie zrażam się i nie zamierzam się zmieniać postanowiłam podarować Wam z miłości 🙂 czekoladowe serce, które zrobiłam z myślą o Was. Dla tych, którzy chcieliby zrobić takie samo dla ukochanej osoby lub dla siebie podaję przepis.
Przepis na czekoladowe serce

czekoladowe serce
Składniki;
30 dkg czekolady(3 tabliczki) może być gorzka, mleczna, z orzechami jaką kto lubi – ja robię z 2 gorzkich i jednej mlecznej, 10 dkg masła, 25 sztuk małych herbatników, (tych w większych paczkach), 3 łyżki miodu, pół kieliszka rumu lub zapach rumowy, pól torebki cukru waniliowego. Jeśli chcecie możecie dodać do serca pokrojone i uprażone na suchej patelni orzechy laskowe oraz namoczone w rumie rodzynki. Do dekoracji można użyć uprażonych migdałów, orzeszków laskowych lub innych czy wiórków kokosowych. Do polania wierzchu 1/2kostki czekolady,2łyżki masła, 2 łyżki mleka.
Wykonanie;
Włożyć herbatniki do torebki foliowej i pokruszyć tłuczkiem. Jeśli są miękkie wystarczy rozgnieść ręką w misce. Rozpuścić w metalowym garnku masło, miód i małe kawałki czekolady cały czas mieszając. Kiedy wszystko się rozpuści i będzie jednolitą masą dodać cukier waniliowy, orzechy, rodzynki oraz pokruszone herbatniki. Całość zamieszać i wylać do formy. Jeśli nie macie formy serca, wystarczy wylać na płaski talerz i uformować serduszko.(żeby łatwiej go było wyjąć można przed wylaniem talerz natłuścić) Aby było lśniące i piękne można polać go rozpuszczoną czekoladą z masłem i mlekiem. Na koniec ozdobić wg uznania uprażonymi płatkami migdałowymi, wiórkami, orzechami, posypkami, owocami kandyzowanymi, kleksami bitej śmietany itp. Możliwości są nieograniczone. Czerwone serduszka wycięłam z jabłek:) Powodzenia:)
Mniam, musi być pyszne :), postaram się zrobić, okazuje się że niektóre rzeczy nie są takie trudne na jakie wyglądają i nie tylko te kulinarne, pozdrowienia :*
W myśl porzekadła nie taki diabeł straszny 🙂 powodzenia Anusiu, na pewno zrobisz ukochanemu najpiękniejsze serducho:)
mam pytanko co do tego, bo w skłądzie napisałaś że potrzebne jest pół torebki cukru wanilinowego a w przygotowaniach go niema wiec nie wiem co zrobić z tym cukrem xd
Anusiu sorry:) oczywiście dodaj na końcu do całej masy, myślałam że to oczywiste zaraz to poprawię:)