Website Survey

Ciasta świąteczne

Witajcie :)

Z okazji zbliżających się świąt jak zwykle chciałabym zaproponować słodki temat, tym razem ciasta bez pieczenia, równie smaczne jak te tradycyjne.

Pierwsze ciasto to mieszanka budyniu, masy krówkowej i bitej śmietany.ciasto 3 warstwy

Ciasto 3 warstwy

Składniki

7 paczek herbatników, 2 budynie waniliowe, 1 galaretka cytrynowa, masło lub margaryna,1/2 litra mleka,1puszka masy krówkowej,1/2 litra śmietanki kremówki 36%, 2łyżki cukru, cukier waniliowy, tabliczka czekolady; gorzkiej, mlecznej lub białej, kto lubi może pomieszać wszystkie, można dodać wiórki kokosowe, kto co lubi.

Zaczynamy od przygotowania pierwszej masy. Ugotować budyń z pół litra mleka i 2 paczek budyniu, do gorącego wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać i wystudzić. Zimną masę budyniową zmiksować z masłem lub margaryną. Najpierw mieszać budyń i dodawać po łyżce masła.

Druga masa będzie z gotowej masy krówkowej. Wstawić puszkę z masa do gorącej wody aby nabrała właściwej konsystencji do rozsmarowania na herbatnikach.

Trzecia masa to ubita śmietana36% z cukrem waniliowym i cukrem, może być cukier-puder ale nie musi.

Układamy warstwy; pierwsza warstwa to herbatniki, druga warstwa masa budyniowa, trzecia znów herbatniki, czwarta masa krówkowa, piąta herbatniki i na końcu wierzch ciasta smarujemy ubitą śmietaną i posypujemy startą czekoladą (możecie utrzeć też białą czekoladę i obie pomieszać).

Domowe tiramisudomowe tiramisu

Składniki

2 żółtka, 1 całe jajko, 3/4 szklanki cukru-pudru, masło roślinne, 2 serki waniliowe (Danio 240g), 1 ¾ szklanki mleka w proszku, 3 łyżeczki żelatyny, ½ szklanki gorącej wody, biszkopty, 2 łyżki kakao.

Na syrop do biszkoptów: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki capucino, 1,5 szklanki wody.

Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i ostudzić. Zaparzyć kawę i ostudzić. Zmiksować jajka z cukrem, dodać margarynę, serki, mleko w proszku i żelatynę. Wszystko zmiksować. Ułożyć warstwę namoczonych w kawie biszkoptów,  na to masę, znów biszkopty i masę (do drugiej warstwy masy dodać kakao). Na wierzch ciasta położyć namoczone w syropie biszkopty. Wierzch można udekorować rozpuszczoną z masłem(łyżeczka wystarczy) lub mlekiem czekoladą.

Przypominam przepis na czekoladowe serce, które może być mazurkiem :) można go dowolnie uformować.serce z czekolady i herbatników

Składniki;
30 dkg czekolady(3 tabliczki) może być gorzka, mleczna, z orzechami jaką kto lubi – ja robię z 2 gorzkich i jednej mlecznej, 10 dkg masła, 25 sztuk małych herbatników, (tych w większych paczkach), 3 łyżki miodu, pół kieliszka rumu lub zapach rumowy, pól torebki cukru waniliowego. Jeśli chcecie możecie dodać do serca pokrojone i uprażone na suchej patelni orzechy laskowe oraz namoczone w rumie rodzynki. Do dekoracji można użyć uprażonych migdałów, orzeszków laskowych lub innych czy wiórków kokosowych. Do polania wierzchu 1/2tabliczki czekolady,2łyżki masła, 2 łyżki mleka.
Włożyć herbatniki do torebki foliowej i pokruszyć tłuczkiem. Jeśli są miękkie wystarczy rozgnieść ręką w misce. Rozpuścić w metalowym garnku masło, miód i małe kawałki czekolady cały czas mieszając. Kiedy wszystko się rozpuści i będzie jednolitą masą dodać cukier waniliowy, orzechy,  rodzynki oraz pokruszone herbatniki. Całość zamieszać i wylać do formy. Jeśli nie macie formy serca, wystarczy wylać na płaski talerz i uformować serduszko.(żeby łatwiej go było wyjąć można przed wylaniem talerz natłuścić) Aby było lśniące i piękne można polać go rozpuszczoną czekoladą z masłem i mlekiem. Na koniec ozdobić wg uznania uprażonymi płatkami migdałowymi, wiórkami, orzechami, posypkami, owocami kandyzowanymi, kleksami bitej śmietany itp. Możliwości są nieograniczone.

Możecie także zrobić mazurki z wafli i przekładać je masą krówkową lub masą zrobioną z masła ubitego z cukrem pudrem i kakao (na jedno masło 2-3 łyżki cukru,według uznania), masłem z cukrem pudrem, skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy lub skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Albo utrzeć masło z cukrem pudrem, dwoma żółtkami (jajka sparzyć) i dodać do tego arak lub rum. Trzeba przekroić wafle na pół i przekładać każdą z ww. mas.

Mozna sledzic odpowiedzi przez RSS 2.0. Mozna zostawic odpowiedz, albo sledzic z wlasnej strony.
Wyslij odpowiedz

XHTML: Mozesz uzywac tagow: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cynkowanie galwaniczne
Improve Your Life, Go The myEASY Way™