Website Survey

Anioł i świąteczny makowiec

Witam wszystkich baardzo serdecznie:)

Anioł Stróż SłużbyDziś wylosowałam ostatniego Aniołka, który namawia nas do obdarowywania z całego serca i nic dziwnego bo zbliża się czas kiedy wyjątkowo i z przyjemnością będziemy ofiarowywać  sobie wzajemnie radość, miłość, czas, upominki i pracę wykonywaną  z myślą o rodzinie i bliskich (choćby świąteczne wypieki, które wiele z nas  zrobi na święta).

Anioł Stróż Służby, przesłanie na karcie; ,,Ofiarowuję najlepsze zdolności i dobrą wolę, ulepszając swoje miejsce we wszechświecie”

Anioł pomaga  w zrozumieniu jak obdarowywać z serca i naturę obdarowywania innych. Zwraca również naszą uwagę że kiedy dajemy coś , powinniśmy również pozwolić  sobie na bycie obdarowanym. Wzajemna wymiana prowadzi do równowagi i dobrych relacji. chodzi tu o wszelkiego rodzaju obdarowywanie to duchowe i fizyczne.

Pomyślałam że nie tylko pisanie o ezoteryce będzie pomocne w ten przedświąteczny czas, pora żebym podzieliła się tym, co może być przydatne konkretnie niektórym z Was właśnie teraz. Może zdziwią się niektórzy zerkając na ten tekst bo blog ezoteryczny i przepisy kulinarne nie idą w parze ale lubię zaskakiwać i lubię zmiany, więc mój blog będzie czasem trochę nieprzewidywalny:)

Przepis na najlepszy makowiec który za chwilę podam jest dla zapracowanych pań, które nie mają za dużo czasu na domowe wypieki ale gwarantuję, że to ciasto jest proste, szybkie w wykonaniu porównując z klasycznym drożdżowym i pyszne (nie wysycha jak większość ciast drożdżowych).

Najlepszy makowiec krucho –drożdżowyobrazek anioł i makowiec

40dkg mąki, 2jajka, 15dkg masła, 5dkg drożdży, 2łyżki gęstej śmietany,10dkg cukru-pudru, otarta skórka z cytryny, szczypta soli.

Sposób wykonania: Wymieszać dokładnie drożdże ze śmietaną i odstawić.  Posiekać masło z mąką, dodać cukier, jajka,  drożdże ze śmietaną, skórkę z cytryny i sól. Wyrabiać ciasto aż będzie lśniące (na początku jest dość rzadkie ale po chwili wyrabiania jest ok.) Wyrobione ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować i uformować prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym białkiem i nałożyć  makowy farsz zosatawiając  1,5- 2cm od brzegu  i  delikatnie zwijać. Przełożyć  ciasto na papier do pieczenia stroną z zawinięciem do dołu a potem  do podłużnej foremki i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed wstawieniem do pieca posmarować  wierzch żółtkiem. Piec w 180 stopniach  ok. 40min. (czas pieczenia zależy od kuchenki).

Nadzienie makowe, można farsz przygotować dzień wcześniej.Alternatywą jest  gotowy farsz w puszkach.

30dkg maku,1 l mleka, 5dkg masła, pół szklanki miodu, 2małe jajka, pół szklanki cukru,(jeśli dodajemy cukier waniliowy to mniej),kieliszek rumu, albo zapach rumowy, posiekane  orzechy, migdały, skórka pomarańczowa,sparzone rodzynki, wanilia (albo cukier waniliowy)

Umyty mak zalać wrzącym mlekiem i gotować pół godziny na maleńkim ogniu. Ugotowany mak osączyć na sitku i zemleć 2 lub3 razy. W garnku stopić masło z miodem, dodać drobniutko posiekaną wanilię lub cukier waniliowy(wtedy dajemy mniej zwykłego cukru),wszystkie bakalie i mak. Dokładnie wymieszać i podsmażyć masę przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia a w międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, potem  pianę z białek. Do wystudzonej masy dodać  najpierw żółtka  potem pianę z białek  oraz rum lub zapach rumowy albo migdałowy. W wersji oszczędnościowej można dodać tylko pianę z białek, wtedy cukier dodajemy bezpośrednio do maku.

Życzę Wam spokojnego i ciepłego emocjonalnie tygodnia :) obdarowujcie tych, którym nieco trudniej, proszę…

http://szlachetnapaczka.pl/

Mozna sledzic odpowiedzi przez RSS 2.0. Mozna zostawic odpowiedz, albo sledzic z wlasnej strony.
Wyslij odpowiedz

XHTML: Mozesz uzywac tagow: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cynkowanie galwaniczne
Improve Your Life, Go The myEASY Way™